Årsmøde 2013
Det årlige videnskabelige temamøde i Selskabet for Ernæringsforskning
Scandic Hotel, Ringsted
18. og 19. april 2013
Selskabet for Ernæringsforskning arrangerer endnu engang et 2 dages videnskabeligt temamøde
Deltagerne mødes under hyggelige former til videnskabelige foredrag, der afspejler den nyeste viden og et udvalg af ernæringsrelevante diskussionsemner
I år er torsdagens hovedemner: "Nøglehullet på spisesteder"
og "Tarmfloraens betydning for vores sundhed"
Torsdag aften vil lektor Steen Nepper Larsen underholde med et filosofisk indslag
Fredagens hovedemne er: ”Underernæring i Udviklingslande”
Program
Torsdag den 18. april 2013
12:00–13:00
Registrering – let stående buffet, vand og kaffe/te
13:00–13:10
Velkomst
Susanne Bügel, formand Selskabet for Ernæringsforskning
”Nøglehullet på spisesteder"
Chair: Susanne Bügel og Lotte Lauritzen
13:10–13:25
Nøglehullet på færdigpakkede produkter - baggrund, forbrugerkendskab og industriens produktudvikling Marianne Ditmann, Fødevarestyrelsen
13.25–13.45
Status over det første år med Nøglehullet på spisesteder – hvad giver det spisestederne af merværdi? Mette Toftegaard Rasmussen, Fødevarestyrelsen
13.45–14.05
Nøglehulsberegneren – udvikling og muligheder Tue Christensen, DTU Fødevareinstituttet
14.05–14.35
Kaffepause med frisk frugt/grønt, frugtsalat og kage
14.35–14.55
Effekten af nøglehullet på spisesteder - betydning for kundernes indtag og tilfredshed Anne Dahl Lassen, DTU Fødevareinstituttet og Anne Marie Beck/Eva Leedo, EFFECT, Herlev Hospital
14.55-15.15
Nøglehullet ”på farten” – kundernes ønsker og behov for sundere fastfood, baseret på resultater fra et web-baseret spørgeskema blandt voksne danskere Klaus Thomsen Volhøj/(Inge Tetens og Anne Dahl Lassen), DTU Fødevareinstituttet
15.15–15.45
Kaffepause
”Frie foredrag"
Chair: Mette Kristensen og Morten Georg Jensen
15.45-16.05 Kalorier på Menutavlen; et forbrugerredskab mod uønsket kalorieoverforbrug og et supplement til Nøglehullet. Cathrine Borum Hyldig, BA Global Health & Nutrition, Metropol
16.05-16.25
Go/No-Go Effekten af sund frokost og sunde snack i arbejdstiden på plejepersonaler og lægers reaktionstid og velbefindende. En randomiseret kontrolleret arbejdspladsintervention.
Anne Marie Beck, Senioforsker, EFFECT Herlev Univsitets Hospital
16.25-16.35 Pause
Program
Torsdag den 18. april 2013 fortsat
”Tarmfloraens betydning for vores sundhed"
Chair: Mette Kristensen og Morten Georg Jensen
16.35–17.15
Den mikrobielle verden indeni os – Tarmens bakterier og deres betydning for vores sundhed Tine Rask Licht, Professor MSO, DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Fødevaremikrobiologi
17.15–17.45
Kan Ny Nordisk Hverdagsmad ændre vores tarmmikrobiota? – resultater fra SHOPUS interventionen Henrik Munch Roager, PhD studerende, DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Fødevaremikrobiologi
17.45–18.15
Sammenhæng mellem diabetes og tarmflora - Muligheder for forebyggelse og behandling? Dennis Sandris Nielsen, Lektor, KU Institut for Fødevarevidenskab, Fødevaremikrobiologi
19:00–20:30
3-retters middag
20:30
Aftenunderholdning Steen Nepper Larsen, Lektor, Aarhus Universitet
Program
Fredag den 19. april 2013
08:00–09:00
Morgenmadsbuffet i restauranten
”Frie foredrag"
Chair: Rasmus Friis og Kamille Almer
09:00–09:20 Subjektiv appetitvurdering og fødeindtag efter indtag af lav-fedt frankfurtere tilsat rug- og hvedeklid Stine Vuholm, Msc. Human Nutrition Department of Nutrition, Exercise and Sports
09:20–09:40
Selvrapporteret fuldkornsindtag, plasma alkylresorcinol koncentration og kombinationen af disse i relation til incidensen af tyk- og endetarmskræft Markus Dines Knudsen, Cand. Scient Human Ernæring, Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse
09:40–10:00 Effekt af mejerikalcium fra ost og mælk på blodlipider Karina V. Sørensen, Cand. Scient Human Ernæring, NEXS
10:00–10:30
Kaffepause
”Underernæring i udviklingslande"
Chair: Aileen Robertson og Susanne Bügel
10.30–10.45
Ernæringsproblemer i ulande: nye boller på suppen? Henrik Friis, PhD, professor, SCIENCE
10.45–11.10 Giver nødhjælpsmad refeeding syndrom? –studie i grisemodel for underernærede børn Anne-Louise Hother, Ph.d.-studerende, SCIENCE
11.10–11.35
Ernæringstilskud til HIV patienter: ARTFood-studiet i Etiopien Mette Frahm Olsen, Ph.d.-studerende, SCIENCE
11.35–12.00
Optimeret overgangskost ved brug af lokale fødevarer: Winfood studiet i Cambodia Henrik Friis, PhD, professor, SCIENCE
12.00–12.10
Afslutning og diplomoverrækkelse
12.10-13.00
Sandwichbuffet ”to go”